Lokaal, duurzaam én op maat: Noest Hout in de winkels van het Centraal Museum Utrecht

Lokaal, duurzaam én op maat: Noest Hout in de winkels van het Centraal Museum Utrecht

In de museumwinkels van het Centraal Museum – waar ook het nijntje museum is gehuisvest – en het Rietveld Schröderhuis, draait alles om betekenisvolle producten. Van boeken tot geschenken met een verhaal. In gesprek met Willemijn Righolt-Mulder (assistent coördinator winkels) en Inge Zwirs (coördinator publiekszaken, winkels en het Rietveld Schröderhuis) wordt snel duidelijk: duurzaam cultureel ondernemen en lokale samenwerking zijn hier dagelijkse praktijk. Zo ligt er in beide winkels een maatwerkcollectie van Noest Hout, gemaakt van stadshout uit Utrecht – lokaal geproduceerd, circulair en met oog voor detail.

Duurzaamheid met oog voor lokale samenwerking 

Duurzaamheid is geen abstract streven, maar dagelijkse realiteit in de museumwinkels. Van het inzetten van fietskoeriers tot het beperken van voorraden en het printen van kleine tickets met een code. “We werken bewust samen met lokale ontwerpers en producenten, zoals Noest Hout,” vertelt Inge. “Ook hergebruiken we zoveel mogelijk materialen – zoals tentoonstellingsvlaggen of oude t-shirts – om daar samen met lokale partners nieuwe producten van te maken.” “Daarnaast vragen we standaard of producten uit Europa komen én letten we op het productieproces en de sociale impact,” vult Willemijn aan. 

Maatwerkproducten die het verhaal van het museum versterken 

Voor zowel het Rietveld Schröderhuis als het nijntje museum ontwikkelde Noest Hout unieke gepersonaliseerde houten producten. “Voor de opening van het vernieuwde Nijntje Museum ontwierp Robin een exclusief bouwpakket – met nijntje die om de hoek van het nijntje museum kijkt. Het was een groot succes,” vertelt Willemijn. Ook het Rietveld Schröderhuis kreeg een eigen lijn, met o.a. sleutelhangers in de kenmerkende stijl van Rietveld. “Dat maatwerk, gecombineerd met kleine oplages en hout uit Utrecht, maakt Noest voor ons een ideale partner – ook voor toekomstige tentoonstellingen,” aldus Willemijn.

Maatwerk met lokale waarde en maatschappelijke impact 

Noest Hout is voor het Centraal Museum een vanzelfsprekende partner als het gaat om duurzaam hout, circulaire relatiegeschenken en maatschappelijke betrokkenheid. “Robin van Noest weet feilloos wat we bedoelen en vertaalt onze ideeën direct in ontwerpen die én creatief zijn én praktisch uitvoerbaar,” zegt Inge. Doordat Noest in kleine oplages produceert, zijn ook tijdelijke of tentoonstelling-specifieke collecties mogelijk. Bovendien werkt Noest met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, via sociale werkplaatsen in Utrecht – een aanpak die goed aansluit bij de museumwinkels. Bezoekers waarderen dat: “Ze zijn vaak aangenaam verrast als ze ontdekken dat het product is gemaakt van Utrechts hout,” vertelt Willemijn. “Onze medewerkers vertellen dat verhaal ook graag. Het maakt het product nóg waardevoller.”

Wat we hopen dat bezoekers meenemen 

Wat Willemijn en Inge hopen? Dat bezoekers méér meenemen dan alleen een mooi product. “Ik vind het geweldig als iemand naar huis gaat met een aandenken dat niet alleen het verhaal van het museum vertelt, maar óók het verhaal van het product zelf,” zegt Willemijn. “En als ze terugkomen naar onze winkel, dan weet je dat je echt iets hebt geraakt.” Inge vult aan: “Voor mij is het belangrijk dat bezoekers zich realiseren dat hun aankoop direct bijdraagt aan de Utrechtse cultuur. Ze nemen niet alleen een tastbare herinnering mee, maar worden ook onderdeel van het grotere verhaal.”

Meer impact met lokale samenwerking 

Noest Hout werkt samen met organisaties die bewust kiezen voor duurzaam ondernemen. Of het nu gaat om handgemaakte houten producten, unieke houten cadeaus of duurzame relatiegeschenken met een lokaal verhaal: wij denken graag mee.

👉 Stuur ons een bericht om samen te verkennen wat er mogelijk is.

Back to blog