De kracht van de samenwerking tussen Waterwood en Noest Hout
Duurzaam ondernemen is geen trend meer, maar noodzaak. Bedrijven die vooroplopen, laten zien dat circulair denken goed is voor de planeet én de economie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie maken twee van deze voorlopers, Waterwood.nl - by Cityport of Utrecht en Noest Hout, met trots bekend dat ze hun krachten bundelen. Het resultaat? Een samenwerking die hardhouten reststromen omzet in unieke producten én sociale impact.
Waterwood: de ketenorganisatie van Cityport of Utrecht
Waterwood is opgericht door B.G. (Ben) van Hees, directeur van de Verenigde Van Hees bedrijven. Cityport of Utrecht en B.V. Aannemersbedrijf B. van HEES en Zonen zijn dochterondernemingen binnen deze groep. Laatstgenoemde is gespecialiseerd in hardhouten constructies voor de waterbouw. Jaarlijks komt er binnen dit bedrijf meer dan 1.600 m³ aan hardhouten reststromen vrij. "Ik vroeg me af: kan dat niet slimmer? We moeten prachtig hout verplicht afvoeren, terwijl de vraag naar circulaire toepassingen groeit," vertelt Ben van Hees.
Met Waterwood bouwde hij in tien maanden een keten van 23 partijen; van houtzagerijen tot ontwerpbureaus en sociale werkplaatsen, waarmee hij bijna 100% van de reststromen kan verwerken. "Reuse staat bovenaan," zegt Ben. "Wat niet meer bruikbaar is, verwerken we tot bijvoorbeeld een substraat voor de tuinbouwsector of bio composiet." Waterwood heeft geen winstoogmerk en neemt jaarlijks bijna 6.000 uur werk af bij sociale werkplaatsen. Hiermee wordt niet alleen circulaire, maar ook maatschappelijke waarde gecreëerd.
Noest Hout: van stadshout tot damwandhout
De samenwerking met Noest Hout is een logische vervolgstap binnen Waterwood’s ketenbenadering. Waar Noest zich voorheen alleen richtte op Utrechts stadshout, verwerken zij nu ook het hardhout van Waterwood tot duurzame eindproducten. "Noest Hout is een proactieve partner met een sterke motivatie voor circulair ondernemen." zegt Ben. "Robin geeft oud damwandhout – soms nog geplaatst door mijn vader of opa – een tweede leven als uniek relatiegeschenk. Noest is een waardevolle toevoeging aan onze keten omdat zij eindproducten maken en zo het verhaal van het hout tastbaar maken."
De eerste producten van Waterwood-hout zijn in ontwikkeling. "We onderzoeken welke toepassingen passen bij dit karaktervolle hout," zegt Robin. "Van relatiegeschenken tot kunstobjecten. Bedrijven zijn welkom om mee te denken over ontwerpen die aansluiten bij hun merk."
Circulaire ketensamenwerking in Utrecht
Beide bedrijven zijn actief binnen het netwerk Circulair Utrecht, waarin ondernemers samenwerken aan een circulaire economie in de regio. "Samenwerking is essentieel," zegt Ben. "Circulair en sociaal ondernemen vraagt tijd, ruimte, volume, kapitaal en samenwerking. De uitdaging voor Waterwood is voldoende resthout verzamelen voor een rendabele keten. Daarvoor moeten we eerder aan tafel bij overheden, waar de grootste stromen ontstaan."
Op 14 maart won Ben de ‘Circulaire Ketensamenwerking Award’ op de Utrechtse Circulaire Innovatietop; een mooie erkenning voor de aanpak van Waterwood. "Maar dit is pas het begin," zegt hij. "Er liggen volop kansen voor organisaties die hun reststromen willen herwaarderen en circulair willen samenwerken. Samen kunnen we hoogwaardige toepassingen ontwikkelen en bouwen aan een duurzamere toekomst."
Wat kan jouw bedrijf doen?
Op zoek naar duurzame relatiegeschenken of een bestemming voor eigen resthout? Noest Hout maakt maatwerkproducten en werkt daarbij met sociale werkplaatsen. Zo investeer je in circulaire producten en SROI én creëer je werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
👉 Meer weten over onze circulaire producten of een samenwerking verkennen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.