Onze werkwijze
Stap 1: kappen
In Utrecht worden bomen om verschillende redenen gekapt. Bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken voor een nieuwe woonwijk of bij ziekte van een boom. De gemeente of projectontwikkelaar schakelt een hovenier in om de bomen te kappen. Hierbij wordt bepaald of de bomen geschikt zijn voor hergebruik.
Stap 2: oplatten en drogen
De gekapte bomen gaan naar Stichting Tafelboom. Daar worden de stammen zorgvuldig gezaagd naar schaaldelen: ruwe planken van circa 3 meter lang waar de schors van de boom nog aan zit. Deze planken worden op latjes gestapeld zodat er ruimte is voor luchtcirculatie. De opgelatte planken worden onder een overkapping te drogen gelegd. Het natuurlijke droogproces kan twee tot drie jaar duren.
Stap 3: op maat zagen en vlakken
Wanneer het hout het juiste vochtigheidspercentage heeft, is het klaar voor verwerking. De planken worden naar een handzamer formaat gezaagd. Daarna wordt het gevlakt en op de juiste dikte gemaakt. Na dit grove werk wordt het hout naar het eindformaat gezaagd.
Stap 4: boren, frezen en heel veel schuren
Afhankelijk van het eindproduct (sleutelhanger, borrelplank, wandplank, etc.) volgt een reeks aan specifieke werkzaamheden, bijvoorbeeld lasersnijden. Voor ieder product dat we maken, geldt sowieso dat er uren schuurplezier in zit!
Stap 5: (persoonlijke) gravering en afwerking
Op elk product dat onze (sociale) werkplaats verlaat, graveren wij de boomsoort, de plek waar de boom stond en het plant- en kapjaar. Vervolgens gaat er nog een laatse keer een fijn schuurpapiertje overheen voor een fraai eindresultaat. En om het hout in goede conditie te houden, behandelen we bijvoorbeeld onze borrelplanken met natuurlijke olie.