Noest hout van Utrecht

Kappen met houtverspilling! Dat is één van de kernwaarden van Noest. In Utrecht worden bomen om verschillende redenen gekapt. Bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken voor een nieuwe woonwijk of bij ziekte van een boom. Veel van deze bomen verdwijnen in de versnipperaar. Zonde! Noest geeft stadsbomen een tweede leven en maakt hier typisch Utrechtse relatiegeschenken en cadeaus van.

Robin hout van Utrecht

“Robin, vraagje: ken jij misschien iemand die Noest wil overnemen?” Zo begon het gesprek tussen oprichter Tom van Straaten en zijn neef Robin van Rossum. Hierna ging het snel! In 2021 verhuisde Tom naar het buitenland, en nam Robin vol enthousiasme het stokje van hem over.

“Utrecht is mijn stad. Ik vind het een eer om haar verhalen door te vertellen via mijn stadshouten producten.”

Een achtergrond als grafisch ontwerper en twee creatieve handen blijken een goede combinatie te zijn voor een nieuw leven als houtbewerker! Gesterkt door zijn ervaring als vrijwilliger bij het Surf Project (surfles voor kinderen met Down, ADHD en autisme) maakt Robin zich hard voor intensieve samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Noest is lokaal

Onze wortels liggen in Utrecht, en daar blijven ze! Daarom gebruiken wij voor onze relatiegeschenken en cadeaus alleen hout van bomen uit Utrecht. Denk aan bomen van het Ledig Erf of uit het Wilhelminapark. Hiervoor werken we samen met Stichting Tafelboom, die de bomen zorgvuldig zaagt en droogt. En dat is monnikenwerk! Het natuurlijke droogproces kan twee tot drie jaar duren. Met vakmanschap geven wij dit hout het welverdiende tweede leven.

Noest is sociaal

Voor de productie van onze borrelplanken werken we nauw samen met Reinaarde Remake Meubel, een werkplaats voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook schakelen we soms de hulp in van 50/50 Worksupport van het Leger des Heils.

Daarnaast helpen sociale werkplaatsen UW en Reinaerde Arbeidscentrum De Koppel met de assemblage van de Domtoren- en nijntje sleutelhangers.