Noest hout van Utrecht
Kappen met houtverspilling! Dat is één van de kernwaarden van Noest. In Utrecht worden bomen om verschillende redenen gekapt. Bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken voor een nieuwe woonwijk of bij ziekte van een boom. Veel van deze bomen verdwijnen in de versnipperaar. Zonde! Noest geeft stadsbomen een tweede leven en maakt hier typisch Utrechtse relatiegeschenken en cadeaus van. Door lokaal te produceren, dragen we bij aan het voorkomen van mondiale houttekorten en milieubelastende transporten.
Robin hout van Utrecht
De wortels van Noest liggen bij Stichting Tafelboom. Een kleine collectie stadshouten snijplanken groeide al snel uit naar een sterk lokaal en duurzaam merk met een uitgebreide productlijn. In 2021 verhuisde oprichter Tom naar het buitenland en nam zijn neef Robin vol enthousiasme het stokje van hem over.
“Utrecht is mijn stad. Ik vind het een eer om haar verhalen door te vertellen via mijn stadshouten producten.”
Een achtergrond als grafisch ontwerper en twee creatieve handen blijken een goede combinatie te zijn voor een nieuw leven als houtbewerker. Gesterkt door zijn ervaring als vrijwilliger bij het Surf Project (surfles voor kinderen met Down, ADHD en autisme) maakt Robin zich hard voor intensieve samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Noest is lokaal
Voor onze relatiegeschenken en cadeaus gebruiken we alleen hout van bomen uit Utrecht. Denk aan bomen van het Ledig Erf of uit het Wilhelminapark. Hiervoor werken we samen met Stichting Tafelboom, die de bomen zorgvuldig zaagt en droogt. En dat is monnikenwerk! Het natuurlijke droogproces kan twee tot drie jaar duren. Met vakmanschap geven wij dit hout het welverdiende tweede leven.
Noest is sociaal
Voor de productie van o.a. onze borrelplanken werken we nauw samen met Reinaerde Remake Meubel, 50|50 Workcenter van het Leger des Heils en Stichting Bouwloods. Timmerwerkplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Daarnaast helpen sociale werkplaatsen UW en Reinaerde Arbeidscentrum De Koppel met de assemblage van onze Domtoren- en nijntje sleutelhangers.
Onze visie
Mensen worden blij van cadeau’s. Daar werken we graag aan mee. Maar hoe zit het met de manier waarop deze cadeau’s gemaakt worden? Waar komen de grondstoffen vandaan? Door wie worden de producten gemaakt en onder welke omstandigheden? En hoeveel CO2 is er verbruikt om ze naar Nederland te krijgen?
Wij zijn een groot voorstander van de lokale maakindustrie met kansen voor iedereen. We geloven dat de productie van onze houten geschenken kan bestaan zonder onnodige boomkap en milieubelastend transport uit andere delen van de wereld. En we maken ons hard voor intensieve samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Met het kopen van onze producten draag je bij aan een betere wereld. Op al onze producten worden de boomsoort, de plek waar de boom stond en het plant- en kapjaar gegraveerd. Zo weet je precies wat je koopt en blijft de herinnering van de herkomst levend.